U specijalističkoj ordinaciji reumatologa dr Sandre Živanović počinje da se primenjuje nova, potpuno biološka metoda- lek za degenerativne bolesti zglobova pravi se iz sopstvene krvi pacijenta! Reč je o postupku koji se primenjuje u inostranstvu, a za sada u Srbiji ima malo licenciranih lekara za ovakav metod. On se koristi tako što se pacijentu vadi krv i od te krvi dr Živanović, specijalnim postupkom, spravlja lek koji se zatim ubrizgava u oboleli zglob- kolena, lakta, kuka.  

To znači spas za hiljade Šumadinaca, starih, ali i mlađih, koji se svakoga dana bude sa bolom u zglobovima i treba im i po sat remena da bi se ujutru razmrdali. To je izbavljenje i za one koji zbog degenerativnih promena u zglobovima teško hodaju, mučno im je kada treba da sednu u auto ili uđu u autobus. 

Reumatolog dr Sandra Živanović otvorila je početkom septembra specijalističku ordinaciju u Ulici Bulevar kraljice Marije 19. Ordinacija je opremljena savremenom opremom koja specijalisti pruža uvid i u dešavanja u dubokim strukturama zglobova i tetiva. 

Dr Živanović se bavi dijagnostikom, praćenjem i lečenjem reumatoloških bolesti. U pitanju su i degenerativne, zapaljenske, sistemske bolesti, te metaboličke bolesti gde pripadaju giht i osteoporoza. Reč je o bolestima koje uključuju bolove u zglobovima, mišićima, tetivama, ligamentima, uz otoke zglobova i ograničenu pokretljivost. 

- Uz klinički, u našoj ordinaciji radi se i ultrazvučni pregled, koji je velika pomoć u otkrivanju zdravstvenih problema i produžena ruka lekara. Radim ultrazvuk mekih tkiva, što uključuje zglobove, tetive, ligamente, sva meka tkiva oko zglobova. Ultrazvukom, recimo, mogu jasno da vidim koja je tetiva oštećena u zglobu ramena, i onda pod vođstvom ultrazvuka dajem injekciju direktno u oštećenu strukturu. Ultrazvuk koristim i za gledanje dubokih struktura, kao što je kuk i isto tako mogu da dajem injekcije u zglob kuka kada je otok u pitanju ili neke promene u kuku. To su intervencije koje mogu odmah da pomognu pacijentu, pojašnjava dr Sandra Živanović, jedan od onih lekara koji umeju pacijentima jasno i bez upotrebe rogobatnih termina, da objasne sve detalje bolesti. 

U ordinaciji ovog reumatologa će se raditi i pomenuta nova metoda koja je potpuno biološka. Biće korišćen lek koji se dobija iz sopstvene krvi pacijenta. 

- Za tu krv važi poseban način pripreme. Krv se pacijentu vadi ujutru. I to kod nas u ordinaciji može da se obavi. Posle obrade te krvi, što podrazumeva samo centrifugiranje, ikubiranje u određenim vrstama epruveta, ta krv, odnosno plazma, stimuliše se da proizvodi faktore rasta, odnosno faktore regeneracijije i neke protivzapaljenske faktore. Posle određenih sati koje ta krv provede u inkubatoru, mi dobijamo pet doza leka. NJih dajem pacijentu na nedelju dana. Vraćam mu sopstvenu tečnost koja je obogađena regenerativnim faktorima- faktorima rasta i faktorima protiv upale. Ovaj prirodni lek ubrizgava se u oboleli deo tela, u oboleli zglob. To je nešto najnovije, potpuno biološko, pojašnjava specijalista reumatolog. 

Ona kaže da je u našem narodu ustaljeno verovanje da je bol u zglobovima prirodni pratilac starenja. Dr Sandra Živanović objašnjava da starost ne sme da boli, a ona zna kako taj cilj postići. Značaj valjanog lečenja zglobova jasan je kada se uzme u obzir da neke degenerativne bolesti kostiju vode u potpunu invalidnost ako se pravovremeno ne leče. Degenerativna bolest znači da propada hrskavica u zglobovima. 

Osim ovog, najsavremenijeg leka, dr Živanović u lečenju koristi i one poznatije lekove, kao što su dugodelujući kotikosteroici, ali uz posebnu opreznost zbog nuspojava leka. 

U specijalističkoj ordinaciji dr Sandre Živanović radi se i viskosuplementacija. Tu se koristi lek, gel koji se daje u koleno, zglob kuka ili drugi oštećeni zglob. Ovaj gel pomaže da se bolje pomera koleno i zaustavlja proces degeneracije.  

Svi ovi lekovi injekcijama se ubrizgava u zglob. Igla je „vođena” ultrazvukom precizno do mesta gde lek treba uneti. Svaki zglob ima „svoju” iglu, kaže dr Živanović, pa se tako za zglobove šake koriste one najtanje, igle za insulin. Cilj toga je da intervencija minimalno boli pacijenta, kaže dr Živanović dodajući da je zadatak reumatologa da leči i da ne dozvoli da bolest boli, ni stare ni mlade.

Izvor: www.kragujevacke.rs