034 373 000

069 373 00 00

zivanovic@poliklinikazivanovic.com

03 May
Rendgen dijagnostika u POLIKLINICI ŽIVANOVIĆ

Rendgen dijagnostika u POLIKLINICI ŽIVANOVIĆ

Rendgen 1

 

Rendgenski pregled je jednostavan i bezbolan metod pregleda kojim se dobijaju slike unutrašnjih struktura tela. Zasniva se na apsorpciji jonizujućih X zraka u tkivima organizma, uz pomoć rendgenskog aparata.

 

Radiografija je bezbolna i neinvazivna dijagnostička metoda koja se zasniva na snimanju različitih delova tela i organa.

Rendgenski aparat stvara X zrake koje usmerava na deo tela koji se pregleda. Gušća tkiva, kao što su kosti, apsorbuju mnogo više zraka te se prikazuju na rendgenogramu kao bela polja, dok se mekša tkiva, kao što su organi, prikazuju kao mnogo tamniji jer apsorbuju manje zraka. Kao krajnji rezultat snimanja dobija se rendgenski snimak. Snimke analiziraju radiolozi. U zavisnosti od vrste pregleda, snimanje obavljamo u stojećem, ležećem ili sedećem stavu, a uobičajeno pravimo dva snimka u dve različite ravni snimanja.

 

Pacijenti veoma često bivaju zabrinuti oko doze zraćenja koju mogu primiti prilikom dijagnostičkog pregleda. Međutim, u našoj Poliklinici koristimo savremeni rendgenski aparat koji minimalno zrači.

 

Radiografija se obavlja kao jedan od osnovnih pregleda pri ispitivanju koštano-zglobnog sistema, tako da je treba uraditi kada postoji povreda nekog dela tela sa sumnjom na prelom kosti, iščašenje zgloba, kada se primeti deformitet ili otok zgloba ili kosti, kod pojave bola u različitim delovima tela (rukama, nogama, grudima, stomaku, glavi).
 
 
Radiografija se obavlja tako što tehničar pacijenta koji se spremio za pregled (skinuo suvišnu odeću i metalne predmete sa ispitivanog dela tela) postavlja ispred ploče u kojoj je film za radiografiju. Zatim se od pacijenta zahteva da ostane nepomičan dok traje snimanje (npr. da zadrži dah prilikom snimanja pluća).

Rendgensko snimanje grudnog koša je brz i bezbolan metod kojim se uz pomoć rendgenskih zraka (x zraka) pravi slika grudnog koša i organa koji se u njemu nalaze – srca, pluća, disajnih puteva, krvnih sudova i limfnih čvorova. Na rengdeskom snimku grudnog koša mogu se videti i rebra, grudna kost, ključne kosti i grudni (torakalni) deo kičme.


Naš dijagnostički centar poseduje najsavremeniji rendgen aparat DRGEM GXR serije koji je opremljen sa visokofrekventnim generatorom X zraka, koji konstantno proizvodi grafije visokog kvaliteta, a samim tim minimalne doze zračenja prilikom stvaranja istih. Naš aparat je proizveden da pruža sigurnost tehničaru koji sa njim upravlja a ujedno i komfor pacijentu koji zaslužuje.

 

Koristimo DICOM arhiviranje na PACS, mogućnost rezanja CD, kao i štampanje snimaka.


Pregledi koji se obavljaju na našem aparatu su:

 

  • RTG pluća
  • RTG kičme (vratne, grudne, lumbalne)
  • RTG svih zglobova (kolena, kuka, skočnog, ručnog, ramena, lakta, šake, stopala, sakroilijačnih)
  • RTG grudnog koša
  • RTG abdomena
  • RTG urotrakta
  • RTG paranazalnih šupljina (sinusa)
  • RTG traheje
  • Histerosalpingografija (HSG)

Poliklinika Živanović © 2016 All rights reserved. CREATED BY W3Industry izrada web sajta cms SEO