Primena Cellular Matrix-a (hijaluronska kiselina i plazma obogaćena trombocitima PRP) u reumatologiji i ortopediji:

Kombinacija hijaluronske kiseline sa biološkim i antiinflamatornim delovanjem krvne plazme bogate trombocitima je preparat Cellular matrix (A PRP - HA). U ovom leku hijaluronska kiselina i plazma bogata trombocitima sinergistički deluju i na taj način dovode do vraćanja homeostaze u zglob, a zaštitom hrskavice oslobađaju pacijenta bola. Hijaluronska kiselina je važna komponenta zdrave sinovijalne tečnosti. Mreža lanaca hijaluronske kiseline predstavlja idealan ćelijski matriks. Ključna uloga ovog preparata je u sintezi novog matriksa za tkivnu regeneraciju. Autologna plazma obogaćena trombocitima (A-PRP) je unutrašnji rezervoar faktora rasta iz sopstvene krvi pacijenta. Nakon intraartikularnog davanja dolazi do antiinflamatornog delovanja i aktivacije signalnih ćelija koji pokreću kaskadnu reakciju, pa dolazi do podsticanja ćelijske migracije i diferencijacije.

Postupak pripreme leka je sledeći: nakon vađenja 4ml krvi, posebnim postupkom se dobija autologna plazma obogaćena trombocitima, koja se u zatvorenom sistemu meša sa 40mg hijaluronske kiseline. Spremljen preparat se aplikuje pacijentu u zglob i momentalno se stvara ćelijska mreža hijaluronske kiseline u kojoj su dispergovani trombociti. U odnosu na A-PRP, ovaj lek ima značajno veću viskoznost, pa tako i veći efekat na povećanje pokretljivoti i smanjenje bola.

 

Primena Cellular Matrix-a (hijaluronska kiselina i plazma obogaćena trombocitima PRP) u dermatologiji:

Primena Cellular Matrix-a u dermatologiji predstavlja prirodni vid podmlađivanja kože sopstvenim faktorima rasta. Biostimulacija ćelija kože postiže se injekcijama bio-aktivne plazme obogaćene trombocitima (PRP) koja je dobijena iz sopstvene krvi.  

Ubrzo nakon primene nastaje stimulacija sinteze kolagena i elastina, povećanje protoka krvi kroz kožu i povećanje anti-oksidativne aktivnosti usled efekata faktora rasta iz sopstvene krvi.

Hijaluronska kiselina i plazma obogaćena trombocitima (PRP) u preparatu – Cellular matrix dovode do regeneracije i podmlađivanja kože, poboljšanja tena, teksture i hidriranosti kože, kao i značajnog smanjenja bora i opuštenosti kože, Rezultat ove terapije je prirodan, blistav i mladalački izgled. Ovaj preparat se koristi i za lečenje opadanja kose, kao i za lečenje proređene kose kod muškaraca i žena.

POLIKLINIKA ŽIVANOVIĆ je licencirana ustanova za primenu CELLULAR MATRIX TERAPIJE kao nove zdravstvene tehnologije, koju je odobrilo Ministarstvo zdravlja Republike Srbije.