034 373 000

069 373 00 00

zivanovic@poliklinikazivanovic.com

07 Nov
NOVO u našoj radiološkoj dijagnostici: MAMOGRAFIJA

NOVO u našoj radiološkoj dijagnostici: MAMOGRAFIJA

Mamografski pregled


Porast broja malignih oboljenja dojke skrenula su pažnju javnosti na dijagnostičke metode u

otkrivanju bolesti.


Šta je mamografija ?

 

Mamografija je dijagnostička metoda za otkrivanje bolesti dojke koja koristi vrlo niske doze rendgen (x) zraka. Pregled izvodi naš obučen radiološki tehničar, a snimaju se obe dojke iz dva pravca. Pregled najčešće traje desetak minuta. Tehničar mora dobro da postavi svaku dojku pri snimanju, što nije uvek lako, stoga je potrebno obostrano razumevanje, saradnja i opuštenost svake žene pri snimanju. Snimanja se obavljaju uz poštovanje svake ličnosti. Obzirom da svaka žena ima mnogo pitanja i nedoumica, vrlo je bitan razgovor i pregled dojki pre mamografskog snimanja.


Da li u ranom otkrivanju tumora, za mamografiju postoji adekvatna zamena?

 

Ne postoji. Dojke se sa godinama menjaju, masno tkivo zamenjuje žlezdano i samo mamografski, takve dojke postaju bolje vidljive u cilju razlikovanja tumora. Najveća prednost mamografije je u otkrivanju prvih znakova skrivene bolesti u vidu mikrokalcifikacija. Postoji mogućnost i čak je veoma često potrebno da naš radiolog mamografski pregled dopuni ciljanim ultrazvučnim pregledom, pri čemu koristimo i najsavremenije ultrazvučne tehnike i aparate.

Svaka žena mora znati da se mamografija ne radi samo jedanput već je prednost mamografskog snimanja u praćenju, najčešće na godinu ili dve.


Da li je pregled bolan?

 

Tehničari se trude da pregled izdvedu što brže, pažljivije i bezbolnije. Može biti neprijatna samo

kompresija (pritisak) na dojku pri snimanju, jer se dojka mora svesti na što tanji presek da bi se bolje snimila. Taj pritisak i snimanje kratko traje (desetak sekundi). Aparat koji koristimo ima tzv. mekšu kompresiju.


Da li je pregled neophodno I važno da se spovede?

 

Da, jer je od neprocenjivog značaja u cilju zaštite sopstvenog zdravlja.


Kolika je šteta od izlaganja zračenju?

 

Pri mamografskom snimanju žena primi dva puta manju dozu zračenja nego pri običnom snimanju pluća, a dvadeset puta manju dozu nego pri snimanju pluća skenerom.

Poliklinika Živanović © 2016 All rights reserved. CREATED BY W3Industry izrada web sajta cms SEO